Rámájana eredete is India

A Rámájana eredete sok történészt, vallástörténészt, és tudóst foglalkoztat. Kétségkívül, a Rámájana is India felbecsülhetetlen ajándéka. Tradicionális előadásmódban a Rámájana UNESCO világörökségi listáján szerepel. Emberemlékezet óta mesélik a Rámájanát szülők gyermekeiknek, nagyszülők unokáiknak, mesterek tanítványaiknak.

A nyugati féltekén gyakran elintézzük a Rámájanát egy “le eposzozással”. Amint az eposzok közé soroljuk ezt az értékes lelki és kulturális világörökséget, máris a megfoghatatlan mesevilágba helyezzük. Csak remélem, hogy sem Auschwitz, sem ’56, sem a gulágvilág 1-2 évszázad múlva nem kerül át az eposz ködös világába. Akkor hogyan tanulhatnánk belőlük?

A Rámájana történelmi spirituális mű, mely a legnagyobb mélységig megvakargatja az emberiség legfontosabb problémáit, és fellibbenti azok megoldásait. Izgalmas is, olvasmányos is, érzelmekre ható is, értelemre ható is és cselekvésre ösztönző is. Azt mondom, ha picit is érdekel valakit India világa, akkor a Rámájana kötelező olvasmány.

Rámájana eredete India - Hanumán, akit a hit röpít

 

Cikkek és bizonyítékok a Rámájana történelmi hátteréről

A Bharata Kultúrtér csapata több helyen is publikált már a Rámájanáról. Egy érdekes fejtegetés Rámájana kronológiai meghatározásáról szóló írásunk.

A Rámájana angol nyelven elolvasható online is. Ahhoz, hogy érdemben tudjunk róla beszélni, igazából minimum egy órára volna szükség. Az indiai utazások során szinte mindig előkerül a Rámájana.

Ráma szülőhelyén, Ajodjában pedig egy izgalmas Ráma életét bemutató múzeum várja az oda látogató indiai utazókat.

A Rámájana tudományos bizonyítékairól is írtunk egy érdekes cikket az India Hangja blogon, méghozzá a Rámájana botanikai szempontból történő kutatásáról.

A Dél-Indiában található Ádám-hídról készült NASA felvétel nemzetközi visszhangot keltett. Mi magunk is felkerestük Ráma és Hanumán hídjának a nyomait.

A harcművészet gyakorlói és kedvelői is sok érdekeset találhatnak a Rámájanában. Erről is publikáltunk egy idevágó, indiai harcművészettel foglalkozó írást.

Végezetül pedig álljon itt egy rövid Rámájana részlet Szugríva és Hanumán beszélgetéséből.

[facebook url=”https://www.facebook.com/bharata.kulturter/videos/791598634248006/” /]

A fenti rövid indiai videó Hanumán szülőhelyén készült. Akit foglalkoztat a Rámájana eredete, az Kiskindában, Hanumán szülőhelyén is sok érdekeset láthat és hallhat. Például az évezredek óta recitált Rámájana himnuszokat, méghozzá gyönyörű dallammal és ritmussal. A recitálásból valóban megtapasztalható a mantrák ereje.

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .