A sakk eredete India

A sakk eredete sokakat foglalkoztat – különösen a sakk rajongóit. Nem csoda, hiszen az évezredek alatt jól ki tudott finomodni a sakk, mint sport és játék egyaránt. Természetesen ebben a cikkben a sakk indiai eredetével foglalkozunk – röviden. A a lenn látható, gyönyörű indiai képek viszont magukért beszélnek.

Radha Krisna sakkozik
A sakk eredete India – mi sem bizonyítja jobban, mint Rádhá és Krisna ábrázolása sakk játszása közben.

Már a védikus irodalom is említést tesz a sakkról. Krisna legkedvesebb hívével, akinek a legismertebb neve Rádhá szívesen sakkoztak egymással.

Eredetileg nem úgy nézett ki a sakk, mint ahogyan ma. Pontos feljegyzések nincsenek a védikus korban játszott sakkról, de valószínűsíthetően kereszt alakú volt. Egyesek indiai guruk szerint, akik a sakk eredete foglalkoztat, még gurítókockát, pontosabban gurító hasábot is használtak a sakkhoz, ráadásul egyszerre hármat. A sakk hindusztáni eredetéről a Bharata honlapján is publikáltunk korábban egy részletes cikket, melynek második részében is sok érdekeset meg lehet tudni a sakk eredetéről.

Aztán, a mogul hódítással együtt a sakk elkerült az arab világba, ahol végül is szép fokozatosan átalakult, s felvette a ma is játszott formáját.

A sakk Indiában mély nyomot hagyott. Ezért is oly bőséges az indiai nagy sakkmesterek listája, melyből Visvanath Anand neve bizonyára nem csak a sakk rajongói előtt ismerős. Érdekes volna tőle is megkérdezni, hogy mit gondol a sakk eredete kérdésében.

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .