Agra, a Tadzs Mahal városa

Ki ne hallott volna már Agráról és a Taj Mahalról? Azt például tudtad, hogy a Taj Mahal megépülése előtt Agra egy virágzó hindu város volt? Mutatjuk Agra látnivalóit, és hogy egyáltalán mit is érdemes ott csinálni.

Agra Tadzs Mahal

Ágrába utaznál? Mutatjuk aktuális utunkat>> Észak-India

Agra elhelyezkedése

Agra India északi részén, Uttar Prades államban található, Delhitől 200 km-re. Delhivel és Jaipurral együtt az Arany Háromszög turisztikai körébe tartozik. Az UNESCO világörökség listáján szereplő gyönyörű város a Jamuná folyó partján fekszik.

Agra jelentése

Agra szanszkrit szó, jelentése: az első, a kezdő, a fő, a legjobb. Az ősi szanszkrit Mahábhárata eposzban már találunk utalást egy „Agravana” városra, ennek jelentése: „az erdő eleje”. Ptolemaiosz, a II. sz-ban élt geográfus is jelöli világtérképén az „Agra” nevű helyet.

A várost a 16. század elején a Lodi-dinasztia tagja, Sikandar szultán a delhi szultánátus fővárosává tette. A város modern aranykora a mogulokkal kezdődött. Akbar Agrát a tanulás, a művészet, a kereskedelem és a vallás központjává tette. Új várost is épített a külterületén, Fatehpūr Sikrī néven. 1803-ban a város a brit hódítók kezébe került.

Legfontosabb agrai látnivalók

Agra Kelet-Közép India egyik legfontosabb városa. A világhírű Taj Mahalon és a Vörös Erődön kívül is számtalan látnivaló vár minket. Például itt található Jahangir császár miniszterelnökének a mauzóleuma, melyet „Bébi Taj” néven becéznek. A Taj Mahal számos elemét veszi alapul. A falak fehér márványból készültek, és féldrágakő-díszekkel ékesítették.

Indiai legrégibb muszlim kertje, az Aram Bagh, vagyis „Relaxációs kert” a Jamuna partján fekszik, körülbelül 2,34 km-re a Taj Mahaltól északra. A kertben lévő pavilonokat úgy tervezték, hogy a Jamunából áramló szél és a növényzet együttesen hűtse az itt pihenőket, még a legmelegebb nyári napokban is. Agra Ázsia legnagyobb gyógyfürdőjének, a Királyi Gyógyfürdőnek is az otthona.

Agra India egyik leghíresebb turisztikai célpontja

Agra számos turisztikai célponttal rendelkezik, melyek mindegyike az UNESCO világörökség része. Az egyik legnagyobb látványossága kétség kívül a paloták koronája, a Taj Mahal. Évente 8 millió turista keresi fel, többen, mint az Eiffel-tornyot.

Agra Taj Mahal

Agra Taj Mahal palotája ikonikus helyszín, a Taj Mahal India egyik jelképe is. A Taj Mahal a világ leghíresebb épületei között szerepel. Agrát a „Taj városának” is nevezik.

Agra Tadzs Mahal

A hivatalos verzió szerint a 17. században Shah Jahan építtette kedvenc felesége, Mumtaz Mahal számára. A valóságban Man Szingh hindu rádzsa palotája volt, csak a mohamedán uralkodó elkobozta. Shah Jahan saját udvari krónikása, Mulla Abd al-Hamid Lahori azt írja a krónikában, a Bádsáh-náméban:
„Volt a nagyvárostól délre egy szép és kellemes földterület, ezen állt Rádzsa Man Szingh palotája. Ezt választották ki a paradicsom lakója (Mumtáz) sírhelyéül.”

Agra Vörös Erőd

Az agrai Vörös Erőd szintén kedvelt turisztikai célpont. A Taj Mahaltól északnyugatra fekszik. A 16. században Akbar császár építtette. Hatalmas vörös homokkő falak veszik körül, később Shah Jahan palotájaként funkcionált. Az erőd emlékezetes épületei között szerepel a Gyöngy-mecset, mely fehér márványból készült, és Jahangiri Mahal, a királyi háztartáshoz tartozó nők palotája.

Fatehpur sikri

A Fatehpur Sikri mintegy 39 kilométerre fekszik Agrától. A 16. század második felében Akbar császár építtette, ez volt 10 évig a mogul birodalom fővárosa. A név jelentése: a győzelem városa. A műemlékek és templomok komplexe egységes építészeti stílust alkot, az alapanyag túlnyomórészt vörös homokkő.

A palotavárost három oldalról fal veszi körül, a negyediket egy tó határolja. Építészete tükrözi mind a hindu, mind a muszlim belsőépítészet formáit.

Agra lakossága és alapvető demográfiai adatok

Agrát lakossága 1,6 millió. Uttar Prades állam legnépesebb városa. Agra népességének 52,5% -a 15–59 éves korosztályba tartozik. Vallás szempontjából Agra körzet 88,8%-a hindu, 9,3% -a muszlim. Agra város fő vallásai a hinduizmus , az iszlám és a dzsainizmus.

Agra egyetemmel, orvosi és mérnöki főiskolával rendelkezik. Számos kézműves üzlet található az emlékmű közvetlen közelében.

Mikor érdemes Agrába látogatni: ekkor a legjobb az időjárás Agrában

Időjárás szempontjából a szeptembertől decemberig tartó időszak a legalkalmasabb az utazásra. A hőmérséklet ilyenkor kellemes, ritkán esik. A déli órákban azonban 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .