Dardzsiling: út a megvilágosodás ösvényén

A dardzsilingi út a tea és a Kancsendzönga miatt egzotikum és égi erő. Körösi Csoma révén a magyarság szent helye. Gurkák, dardzsilingi vasút, meg oly sok minden egy helyen. Egy igazi himalájai maszala Indiában. Egy olyan bengáliai dzsungel fíling hely, ahol miközben Indiában vagy, teljesen Nepálban érezheted magad.

Dardzsilngbe utaznál? Mutatjuk aktuális utunkat>> Észak-India

Dardzsiling India északkeleti részén fekvő város, mely számos látnivalóval vonzza a látogatókat. Darjeelingben a világhírű tea és kisvasútja mellett sok minden mást lehet felfedezni. A kanyargós sétányok, völgyek között számos kolostor meghúzódik. Szanatóriuma a brit gyarmatbirodalom idején épült ki, mert kellemes éghajlata vonzotta az angol tisztviselőket. Magyar vonatkozása közismert: itt van szent életű tudósunk, Kőrösi Csoma Sándor sírja.

Leszögezhetjük, hogy Varanaszi mellett,  a magyarok számára Dardzsiling az egyik legpotenciálisabb turisztikai látnivaló Indiában. Ráadásul nem is olyannyira bonyolult eljutni Varanásziból Darjeeelingbe.

Hol van Dardzsiling?

Ázsia a titkok földrésze, India a hívogató ország, a Himalája a misztikus hegy, és Darjeeling India Nyugat-Bengál államának egyik városa. A havas és hatalmas himalájai hegyláncon, festői dombok között, a Himalája déli, alacsonyabban fekvő részén található.

Kancsendzönga Dardzsilingből
Így tárul elénk a Kancsendzönga Dardzsilingből, persze csak ha az időjárás is úgy akarja.

Sokan tévesen Dardzsilinget országnak gondolják. Sokáig csak falvak csoportja volt, amelyet Nepál és Szikkim kezelt. Darjeeling helyzete a 19. század közepén változott meg, kellemes éghajlata miatt 1849-ben brit India részévé vált.

Dardzsilingi látnivalók

Dardzsilinget minden prospektus úgy mutatja be, mint aminek főtere a buja zöld hegyoldal közepén helyezkedik el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a völgyre. Igaz, mesebeli látvány, de sokkal több varázslatos pont adódik még e kisváros kapcsán.

A kolostorok, a festői táj, a híres kisvasút mellett a legfontosabb hely

Kőrösi Csoma Sándor síremléke

A kis bekerített területen áll az oszlop, melyen több tisztelgő felirat is olvasható. Kőrösi Csoma Sándor sírfelirata néhol kopottas, de bizonyítja, hogy szinte zarándokhely lett a csendes kis zug.

Kőrösi Csoma Sándor síremléke a dardzsilingi európai temetőben
Kőrösi Csoma Sándor síremléke a dardzsilingi angol temetőben

Kőrösi Csoma Sándor munkásságának egyik legfontosabb vonása a magyar nyelv eredetének kutatása volt. A világhírű magyar keletkutató, Kőrösi Csoma Sándor útja során számtalan nehézséggel szembesült, mégsem tért el kijelölt céljától.

Kőrösi Csoma Sándor halála egy betegség után következett be, maláriát kapott, Darjeelingbe már betegen érkezett. Érdekes és biztosan nem véletlen a hely neve: síremléke a Mahábhárat-hegység oldalán található. Alatta teaültetvényekkel teli völgy terül el. Kőrösi Csoma sírja az angol temetőben van, melyet tévesen dardzsilingi európai temetőnek is neveznek.

Darjeeling tea árak és ültetvények

Darjeelingben kötelező a teaültetvény látogatása. Több mint 86 kert található itt, a híres Darjeeling tea termesztése ezeken a tea-birtokokon folyik.

Darjeeling tea árak és ültetvények
Darjeelingi teaültetvény

Egy valamirevaló teaboltban körülbelül 40 féle tea van. A legolcsóbb fekete tea ára: 100 g 60 indiai rúpia, de a legdrágább a fehér tea, akár 3000 rúpia/100 g is lehet.

Ghoom kolostor

A Ghoom kolostort 1850-ben alapította a híres szerzetes asztrológus, Sokpo Sherab Gyatso, aki 1905-ig a kolostor vezetője volt. A kolostor 4,6 m magas Buddha szobráról is ismert.

Dardzsiling vasút

A Darjeeling Himalája vasútállomás Ghum állomása 2,258 méter tengerszint feletti magassággal India legmagasabb vasútállomása. A hegyi személyszállító vasút kiemelkedő mérnöki csodája. Bepillantást enged a fenséges Himalája lenyűgöző panorámájába. Ez a 83 km hosszú vasút az UNESCO világörökség része.

A Dardzsiling vasút az UNESCO világörökség listáján szerepel
A dardzsilingi vasút az UNESCO világörökség listáján szerepel

A Dardzsilingi Himalájai Vasút, más néven Játékvasút, ahol kis gőz- és dízelmozdonyokat használnak egy kanyargós, keskeny nyomtávú vasútvonalon. 1881 óta üzemel. A vonat sok hurkon halad keresztül, a legszembetűnőbb a Batasia, ahol 360 fokos fordulatot tesz.

Kik a gurkák?

A név a középkori hindu harcos-szent Guru Gorakhnathra vezethető vissza, akinek szentélye van Gorkhában. A gurkák hires, félelmet nem ismerő harcosok voltak, mind a mai napig megőrizték vitézségüket. Maga a szó jelentése: „védő”. Az indiai hadsereg egyik korábbi vezérkari főnöke egyszer kijelentette: „Ha egy ember azt állítja, hogy nem fél meghalni, akkor vagy hazudik, vagy pedig egy gurkha.”

Mikor érdemes Dardzsilingbe utazni?

Dardzsilingbe a monszun előtt és után, vagyis március-június, illetve szeptember-november hónapokban érdemes utazni. Dardzsilingben a négy évszak mellett van egy ötödik, a monszun ideje. Az aktuális időjárás előrejelzésért kattints ide>> Dardzsiling időjárás

Összegzés

A Dardzsiling név jelentése a tibeti nyelvben: „a hely, ahol villámlik”. Időjárása mégis kellemes, Brit-India idején nem véletlenül választották az angolok is üdülőhelyüknek. Itt van India legmagasabb hegycsúcsa, a Kancsendzönga, a Föld harmadik legmagasabb hegye.

Növényvilág Dardzsilingben
Ilyen óriásfenyők ágaskodnak Dardzsiling környékén

A természet szerelmeseinek a Himalája kínálja a szebbnél szebb képek látványát. A híres dardzsilingi „játékvonatot” sem szabad kihagyni, amely kanyargósan fut a hurkos pályákon. Festői látvány! A kolostorok, a teaültetvények és játékvonat tökéletes kollázst alkot.

Leveles Zoltán bejelentkezése Dardzsilingből [‘6perc]

Élő bejelentkezés Dardzsilingből fotókkal, videókkal és szöveggel. Teaültetvény, dardzsilingi vasút, Ghoom kolostor és még sok minden más.

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .