Gyógyszerek, elsősegély csomag indiai utazáshoz

Egészségügyi tanácsok – milyen gyógyszereket vigyünk Indiába?

Milyen sokunkkal előfordul, hogy utolsó pillanatban, kapkodva csomagolunk, és akkor hirtelen belénk nyilall a kérdés: Milyen gyógyszereket vigyünk a nyaralásra? Dehogy is nyaralásra! A kérdés az, hogy milyen úti patikát készítsünk össze Indiai utazáshoz! Ebben a cikkben igyekszünk kielégítően összeszedni minden indiai utazással kapcsolatos egészségügyi kérdést, különösen, hogy milyen gyógyszereket tegyünk a bőröndbe indiai utazásunkhoz.

Elsősegélycsomag és ajánlott gyógyszerek Indiára szabva

Indiai egészségügyi aranyszabály

Szokatlan vagy makacs, szűnni nem akaró tünetek esetén, azonnal forduljunk orvoshoz! Ebben benne van az is, hogy valaki megmosolyog bennünket, hogy miért kell ennyire hipochonderként izgulni. Szeretjük Indiát, meg minden, de India egészségügyi szempontból sem nem játék. Legyen szó gyomorrontásról vagy lázas megfázásról, ha a tünetek saját gyógyszereinktől nem csökkennek két napon belül, akkor nézessük meg magunkat orvossal! Cikkünk az indiai utazáshoz való megnyugtató egészségügyi felkészülésben nyújt segítséget. Mindenekelőtt, megnyugtatásképpen azért hozzátenném, hogy eddig indiai utazásaim során közvetlen környezetemben egyszer sem fordult elő súlyos betegség. A legsúlyosabb a gyomorrontás és lábtörés volt. Apropó: csúszásveszély és gödör, illetve buckaveszély folyamatosan. Fürdőszobában, vasútállomáson, reptéren. Vigyázni a lábakra! Egyéb hasznos indiai utazási tanácsok itt.

Elsősegélycsomag összeállítás indiai utazásra szabva

Nem kell túlzásba vinni. Indiában is mindenütt van gyógyszertár. De „nem baj”, ha van az utazási elsősegélycsomagban valamilyen bőrre való fertőtlenítőszer felszíni sérülésekre, vízhólyagokra. Hasmenés elleni gyógyszerek kaphatók a helyszínen. Hangsúlyozom, fölöslegesen nem kell terhelni magunkat, a helyszínen is minden beszerezhető…
Fontos utazási tanács, hogy hozhatunk megbontott gyógyszereket is. Minek cipelnénk végig pl. egy egész doboz Neocitrant? Elég súlyos és méretes. Tehát: okosan, helytakarékosan.
Ne feledkezzünk meg a szokásos gyógyszereink bepakolásáról sem (ha van ilyen).

Indiában van mindenféle helyi gyógyszer amik személyre szabottan működnek azaz pl gyomorrontás esetén hatékonyabbak. Azért egy alap 3-4 dologból álló elsősegélycsomagot érdemes hozni, nem kell egy egész gyógyszertárat becsomagolni.

Alap egészségügyi csomagolási lista Indiához

  • Sebtapasz (pl. Hansaplast)
  • Ajakír
  • Protexin immunerősítésre
  • Neocitran meghűlésre
  • Láz- és fájdalomcsillapító (fogjájás, fejfájás, megfázásos láz)
  • Betadin fertőtlenítésre

Ezek a gyógyszerek sem kellenek feltétlenül, de éppen megnyugtatásul jó ha van, meg babonából…

Gyakran előforduló tünetek és betegségek indiai utazás során

Végigvesszük, hogy mik azok a leggyakoribb tünetek, panaszok és betegségek, melyek a megkeseríthetik az indiai álomutazást.

Indiai Gyomorégés

A hosszú utazás és a repülés során való össze-vissza evés okozhat gyomorégést. A a gyomorégés gyomorrontás első tünetei is lehetnek. Az ájurvéda fahéj vagy kardamon rágcsálását, főzetét javasolja gyomorégésre. Egyébként szódabikarbónával, vagy erre való gyógyszerrel tökéletesen helyreállítható a gyomor savháztartása. Ha ez időben sikerül, akkor nagy valószínűséggel legyőzhető a kialakulófélben levő. További hasznos tippek gyomorégés ellen.

Hányinger Indiai utazásainkon

Az indiai gyomorrontás kezdeti tünete lehet. Sokan úgy vannak vele, hogy ami ki akar jönni, az jöjjön. Ugyanakkor nem biztos, hogy az ember készen áll egy kétnapos kiütöttségnek, ha mindössze 2-3 hetet tölt Indiában. Ráadásul utazgatva, az előre megváltott menetjegyek alapján. Ezért a legjobb időben elvágni a kialakulóban levő gyomorrontást. Hányinger elleni gyógyszerrel megállítható a kialakulóban levő gyomorrontás. Itt pedig egy pár hányinger elleni tipp olvasható.

Az Indiai Gyomorrontás

Az indiai gyomorrontás kérdését sem kell túllihegni. Legjobb a megelőzés, ami pedig az utazást megelőző hónapokban történő immunerősítésből áll. Az immunerősítés lényege természetesen nem a tabletták szedését, hanem a több mozgást és a több nyers étel fogyasztását jelenti, megtámogatva valamilyen immunerősítő gyógynövény kombinációval, propolisszal stb. Tíz utasból kettőnél fordul elő indiai gyomorrontás. Az oka lehet bakteriális és vírusos. Fontos, hogy mindjárt a legelső tünetek jelentkezését kezeljük. Ha mégis kialakulna, akkor pedig legjobb a helyi gyógyszertár felkeresése, ahol személyre szabottan adnak gyógyszereket a tünetek alapján. Annyit elárulok, hogy a széntabletta hatásfoka egyenlő a nullával. Egy hasznos írás a gyomorrontás tüneteiről és kezeléséről.

ajkak kicserepesedése, Szájszáradás, ajkak kirepedezése

Tipikusan előfordul szinte mindenkivel. Magától a repüléstől is kialakul, de indiai utazásod első napjaiban már biztosan fűrészes lesz a száj, ezért hasznos, ha már megelőzésképpen kenegetjük. Egyéb hasznos tippek kicserepesedés esetére.

Orrszárazság, orrnyálkahártya kiszáradása

Sok a por, hőség, magasság, folyamatos utazás, baktériumok, alacsony folyadékbevitel, túlzott orrspray használat stb. Mindezek támogatják az orrszárazság kialakulását, mely kezeletlenül kisebesedéshez és orrvérzéshez is vezethet. Az orrnyálkahártya kiszáradása nem csak kellemetlen, de fogékonyabbá teszi a szervezetet a betegségek kialakulására. Megelőzésre orröblítés vagy természetes, valamilyen semleges olaj ajánlott. Az ajakír kisujjal való orrnyálkahártyára való kenegetés is tökéletesen megfelel. Ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre – a folyadékigény megemelkedésére. Egyéb tanácsok orrszárazság esetére.

Napallergia is elófordulhat Indiában

Nem gyakori, de előfordul. Tünetei: tűszúrásnyi apró pöttyök jellemzően nem csak a nap által érintett területen. A ruha alatt is jelentkező apró pöttyek az esztétikai kellemetlenségen kívül gyakran nem járnak semmilyen kellemetlenséggel. Esetleg viszkethet, de nem feltétlenül. Napallergiára való antihisztaminos krém segíthet, de ajánlott a nap kerülése is, ami persze egy indiai utazás során nem igazán kivitelezhető. További tanácsok arról, hogy mit tehetünk napallergia esetén.

Leégés az indiai égető napon

Indiába érkezésünk első pillanatától érdemes valamilyen leégés elleni szert használni. Még azoknak is, akik egyébként nem hajlamosak a leégésre. Mindig legyen nálunk könnyű és nagy kendő, hogy adott esetben védhessük magunkat a közvetlen napfénytől. További hasznos módszerek leégés kezelésére.

Indiai influenza, Megfázás

Sajnos a megfázás gyakran előforduló megbetegedés az indiai utazás során. Kerülendő a hideg víz és egyéb hűtött italok, akármennyire is kívánjuk. A légkondi sajnos elkerülhetetlen, de nagy ellenség az indiai utazásokon. A megfázás tünetei enyhítésére való gyógyszerek (pl Neocitran, Coldrex), gyömbéres tea javasolt. Komolyabb influenza esetén mindenképp forduljunk orvoshoz! Egyéb hasznos tanácsok indiai megfázás esetére.

Indiai Gyomorrontás, hasmenés

Az indiai gyomorrontást nem szaban elbagatellizálni. Azonnal kezelni kell, mert nem múlik el magától. Szedhetsz ájurvéda, homeopátia vagy bármilyen gyógyszert, de valamit mindenképp. Normaflora vagy Protexin hasmenés megelőzésére javasolt, napi 1-2 ampulla, vagy a Protexinből tabletta. A repülő fedélzetére ne vidd fel, nehogy azt találják ki éppen, hogy folyadék, és nem viheted fel. Háziorvossal felírathatsz 1 doboz Ciprofloxacint (500 mg, 10 tbl), melyet csak hasmenés kialakulása esetén kell szedni. Lopedium is jó lehet.
Hasmenés esetén napi 3×1 vény nélkül kapható Normaflorat 7-10 napig kis gyümölcslével, vagy Pro-gastro port gyümölcslében feloldva napi 3x igyatok
Láz, véres hasmenés, vagy néhány nap után nem javuló panaszok esetén antibiotikum felírása is szükséges (ciprofloxacin és metronidazol). Ezt legjobb a helyi orvosra, gyógyszerészre bízni. Orvisi tanácsok utazási hasmenés esetére.

Hegyi betegség, magassági betegség Himalájai utazás esetén

Kellemetlen levertséggel, légszomjjal és álmatlansággal járó magassági betegség tünetei csökkenthetők valamelyest. Érdemes kikérni háziorvosod véleményét. Egyesek vízhajtót, aszpirint, koffeint és hasonlókat ajánlanak. Azért megjegyzem, a Himalája nem Bükk vagy Mecsek. Érdemes felkészülni alaposan és orvosi véleményt kérni. Orvosi tanácsok hegyi betegség esetére.

Lábfeltörés, vízhólyagok

Itt megint csak a megelőzés a lényeg, hogy megfelelő lábbelit válasszunk. A lábbeli kiválasztását korábbi írásunkban fejtettük ki. Ha mégis kialakulna egy vízhólyag, akkor segíthet a sebtapasz és a fertőtlenítőszer, pl Betadin. A Hansaplast megelőzésre is alkalmas.

Fogfájás, foggyulladás Indiában

Utazás előtt legalább egy hónappal nézessük meg a fogainkat és akkor nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Aki hajlamos a foggyulladásra, vigyen magával foggyulladás elleni gyógyszert. Ha fogorvoshoz fordulnánk, akkor induljunk ki abból, hogy nyugati színvonalú ellátást csak nyugati árakon kaphat. Nem csak gyógyszeres kezelés alkalmas a fogfájás stabilizálására.

Egy kis kedvcsináló film az utazás előtti megelőzéshez. Döntse el mindenki, hogy inkább Magyarországon, vagy Indiában keres fel fogorvost.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WR8tIjTykbE?rel=0]

A kerékpárszerelőből lett utcai “fogorvosról” szóló indiai filmet természetesen a vicc kedvéért tettük fel. Ettől függetlenül valóság, de van 5 csillagos fogorvos is.

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .