Ideális lábbeli indiai utazáshoz

Sokakban felmerül a dilemma, hogy milyen lábbelit vigyenek Indiába. Egyáltalán vigyenek-e, vagy elég az, amiben eleve utazik? És cipő, szandál, papucs vagy bakancs kell? Remélem, segítségére lesz ez a néhány gondolat a csomagolásban.

Nem mindegy, hogy beteszünk-e cipőt a poggyászba vagy sem. Egyrészt súlya is van, másrészt könnyen megnyomorodik a lábbeli a bőröndben, hiszen a repülőtereken poggyászainkat egyáltalán nem kímélik.

Mindenek előtt tisztázzuk, hogy most leginkább a turista, zarándok és barangoló típusú indiai utazókhoz szólok. Természetesen egészen mások az igények, ha hegymászásra vagy üzleti tárgyalásra, fogadásra megyünk. Abban az esetben nyilván a megszokott, célnak megfelelő lábbeli elengedhetetlen.

Lábbeli Indiához
Már csak azért sem kell túlbonyolítani a lábbeli kérdést, mert Indiában hagyománya van a mezítlábas körmeneteknek, zarándoklatoknak. Csak arra kell vigyázni, hogy a köves út vagy a forró homok hamar felsérti az ember talpát.

Akár utazási irodával, akár egyéni szervezésben utazik az ember Indiába nagy valószínűséggel nem kell túlbonyolítani a lábbeli kérdését. Figyelembe kell venni, hogy szinte mindenhol le kell vetni a lábbelit. Akár Gandhi sírját, akár hindu, buddhista, muszlim, dzsaina vagy szikh templomot keresünk fel, a lábbelinek kinn kell maradnia.

Ha most hirtelen arra gondol, hogy beteszi a hátizsákba, hát akkor pórul jár, ugyanis a templomokba sem lehet bevinni a lábbelit. Éppen ezért javaslom, hogy egyszerű, kényelmes, de simmiképpen sem drága papucs legyen a kiválasztott lábbelink. Határozottan nem javaslom, hogy indiai utunkhoz új papucsot vagy más új lábbelit vásároljunk. Miért? Egyrészt az új lábbeli szinte biztos, hogy kitöri az ember lábát, hiszen azért megy az ember Indiába hogy sokat lásson, ahhoz pedig sokat kell gyalogolni. A másik oka, hogy ne legyen új a lábbeli éppen a folyamatos cipőlevetés a templomok és emlékhelyek előtt. Itt jegyzem meg, hogy családlátogatásnál is illő levetni a cipőt. Még ha döngölt padlójú kunyhóba vagy kalyibába is látogatunk.

Szóval, a javaslat a papucs, méghozzá olyan, amilyennek nincs pántja a láb nagyújj és második ujj között. Ugyanis az a pánt is tipikusan kitöri a lábat, méghozzá igen érzékeny helyen. Hiába gondoljuk azt, hogy pedig hát otthon is abban a papucsban járok az ábécébe vásárolni vagy három éve. Más a sarki ábécé, és más a szinte egész napos mozgás.

Összegezve: olyan papucs vagy szandál javasol, amit már évek alatt kitaposott az ember. Indiában nem szégyen, ha kopott az ember lábbelije. A deága és virítós lábbeliből nagy eséllyel kellemetlenségünk lehet. Nem is az ellopott papucs ára a legnagyobb kellemetlenség, hanem hogy mezítláb kell járkálni egy ideig, amíg cipőboltot nem találunk. Az pedig lehet, hogy éppen másnap lesz. És akkor jön az új papucs lábkitörős esete, a sok idő, meg hát a mezítlábas mosdóba járás Indiában…

Én magam például egy legolcsóbb, nyolc éve vásárolt szandálba járom Indiát, méghozzá úgy, hogy csak a magasabb Himalájában csatolom fel a szandálom. Egyébkén letaposom a pántját, hogy könnyebben ki-be ugrálhassak benne. És ami a legcsodálatosabb az indiai lábbeli helyzetet illetően, hogy az utcákon mindig találni cipészt, aki fillérekért megvarrja bármelyik javíthatatlannak tűnő lábbelit.

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .