India oltások tekintetében: pro és kontra

Egy egzotikus utazás nagy kihívás, pláne egy olyan ország esetén, mint India: oltás kell, vagy jöjjön India oltások nélkül? Van-e kötelező oltás Indiába utazás esetén? Mik a kockázatok pro és kontra? Sokakban felmerül a védőoltások kérdése külföldi utazásnál. Másoknak pedig eszébe sem jut. Alaposan utánajártunk a kérdésnek. Alapítványunk több évtizede folyó indiai projektjei és útjai során szerzett tapasztalatokkal állítjuk reflektorfénybe a nem elhanyagolandó témát: India oltások tekintetében. A cikkben olvashatók a különféle oltások ára is.

India oltások: nincs kötelező védőoltás
Nincs kötelező védőoltás Indiába utazás alkalmával

Leveles Zoltán írása

India oltások szempontjából

Előrebocsátom, én legutóbb akkor vettem fel védőoltást, amikor még édesanyám cipelt az orvoshoz. Sőt, Indiában hosszabb-rövidebb időt töltő, Indiába utazó barátom többsége sem oltatja magát. További semleges statisztika, hogy egyiküknél sem fordult elő semmilyen komolyabb betegség. A megfázás és a gyomorrontás pedig eléggé esélyes, hacsak nem teljesen a steril Indiában álmodozik Indiáról az utazó. A mi esetünkben pedig erről szó sincs. Ennyi infó alapján azonban mégsem dönthet egy kívülálló ilyen kulcsfontosságú kérdésben,mint hogy a nagy utazás során álmai országát hogyan nézze, lássa és élje meg. India oltások tekintetében komoly önelemzést igényel. Mindkét oldal érveinek, és úti céljának alaposabb megismerése után el kell döntenie, hogy az ember miben hisz. És cselekedjen aszerint. A tapasztalatok alapján azt gondolom, hogy ha nem túl extrém dolgokat csinál az ember Indiában, akkor nem lehet komolyabb gond. De… Nézzük tovább.

Györnyörű India oltások nélkül?

Az Indiában előforduló aktuális trópusi betegségekről az indiai utazáshoz való járványügyi információkkal  a Nemzetközi Oltóközpont és az Országos Epidemiológiai Központ szolgál. Egy háziorvosi tanács is segíthet eligazodni az Indiába utazáshoz való felkészülésben. Mindenképpen javasolt alaposan átgondolni és végül mindent mérlegelve saját meggyőződés szerint felelősséggel dönteni. Tájékoztatásul írom, hogy eddigi indiai útjainkon és projektjeinken nem volt semmilyen komolyabb megbetegedés.

Egyéb egészségügyi infó és indiai utazási tippek korábbi cikkemben>> Elsősegély csomag Indiához

Azok a betegségek, melyek ellen az orvosok oltást javasolnak, indiai projektjeinken egyik betegség sem fordult elő – azok között sem, akik oltatták magukat és azok között sem akik nem oltatták magukat.

Ebben a cikkben nem szeretnék kampányolni sem az oltások mellett, sem ellenük. Sok érv szól mindkét oldal mellett. Sokan arról beszélnek, hogy az oltás milyen veszélyes, és akár végzetes következményekkel járhat, míg mások éppen az ellenkezőjét állítják.

A magyarországi hivatalos szervek elérhetősége:

 • Országos Epidemiológiai Központ
  Elérhetőség: H-1097 Budapest, IX. ker. Albert Flórián út 2-6. Központi szám: (+36-1) 476-11-00
 • Nemzetközi Oltóközpont
  Elérhetőségek: 1134 Budapest, Váci út 70. Telefonos egyeztetés szükséges: +36 1 78 08 553 ,+36 1 78 78 770,

Indiai utazáshoz vannak-e kötelező oltások?

Indiába való kiutazáshoz kötelező védőoltás nincs. Biztonságos információkat az utazási betegségekről a nagy járványügyi intézeteken kívül egy orvosi tanács is segíthet eligazodni az Indiába utazáshoz való felkészülésben.

Sokan el sem tudják képzelni, hogy beoltassák magukat, mások 1-2 betegség ellen vesznek fel védőoltást utazás esetén. Meg kell mondanom, olyan útitárssal még nem találkoztam, aki éppen minden javasolt védőoltást felvett volna. Valószínűleg az már ártalmas is volna, nem beszélve az oltás anyagi vonzatáról. Az Indiába utazók közel fele vesz védőoltást.

Mit mond az orvos indiai utazáskor az oltásokról?

Egy orvos, pláne az oltóhivatalnál dolgozó 🙂 hivatásból elég hosszú listát tesz elénk.

India oltások
Mindenki döntse el, hogy kire hallgat az oltások tekintetében. India egzotikus ország, trópusi betegségek is előfordulnak. Mindenképp érdemes utánanézni, hogy az Ön által felkeresett helyek fertőzettnek számítanak-e az adott szezonban.

Ha valaki mégis oltásban gondolkodik, akkor a lenti hivatalos orvosi véleménnyel találja majd magát szembe. Mielőtt belebonyolódnék a részletekbe, csak egy komment: olyan járványügyi szakemberrel is beszéltem már, aki csak legyintett egyet és annyit mondott: két nyelet pálinka.

Nincsenek kötelező oltások, csak javasoltak. Akinek az oltóanyagra allergiája van, vagy immunkárosodott, annak nem ajánlott. Oltóközpontban lehet felvenni őket, néhányat a háziorvos is beadhat.

Védőoltások ára Indiába utazáshoz

Nem hiszem, hogy az oltások ára alapján kell dönteni a az oltásokról indiai utazás alkalmával. Mindenesetre nagyjából érdemes tudni az oltások árát is. Indiai utazásnál javasolt oltások ára a következőképpen alakul:

 • A Hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás 3 x 6000 Ft Ft és 3000 Ft.
 • Tetanus, Diftéria (torokgyík) ha 10 éven belül nem volt emlékeztető oltás
 • Poliomyelitis (járványos gyermekbénulás)- 1 emlékezető oltás javasolt lehet
 • Meningococcus (fertőző agyhártya gyulladás)-1 oltásból álló oltás (kb 4500 Ft). A Hepatitis A és B egyszerre és külön-külön is felvehető: kombinált a Twinrix oltás, 3 oltásból áll, gazdaságosabb, kb 3×6000 Ft. 1 év múlva egy 4. oltás is szükséges.
 • A diftéria, tetanus, poliomyelitis egyszerre is felvehető 1 oltóanyag-1 oltás formájában kb 6500 Ft.
 • Malária elleni gyógyszer: legkevesebb mellékhatással bír és legrövidebb ideig kell szedni a Malarone-t, 1 dobozban 12 tabletta van, indulás előtt 1 nappal kell elkezdeni és hazaérkezés után még 1 hétig szedni kell, tehát  egy 2-3 hetes utazásnál 2 doboz kell belőle, ami 24000 Ft.
 • A Kolera elleni oltás is javasolt, szájon át alkalmazzák, oltóközpontban lehet felvenni, kb 20000 Ft-ért.

Szúnyogriasztó feltétlenül javasolt, mert a szúnyogok más betegséget is terjesztenek!!

Oltások után 1 héttel még láz jelentkezhet.

A Malarone-nal együtt a védőoltások ára kb. 60.000.- forint, azaz hatvanezer (!), de lehet, hogy még több… Lehet hogy India oltások nélkül kellemesebb? Döntsön mindenki saját meggyőződéséből, saját felelősségére!

És még egy ráadás: a veszettség elleni védőoltást csak oltóközpontban lehet felvenni 3×6000 Ft. de nem kell aggódni, az indiai kutyusok nem bántanak, a való Indiában szabadon kószáló majmokkal pedig nem szabad különösebben barátkozni, csak tisztességes távolságból. Nem kell aggódni, a Vörös Erődnél és a Tadzs Mahalnál nem lesz majom. Viszont Vrindávanban annál inkább, még a szemüveget is lelopják az emberről…Néhány tipp indiai oltásokon túl

Normaflor napi 1-2 ampulla, hasmenés megelőzésére javasolt, a repülő fedélzetére ne vidd fel, mert folyadék – beleköthetnek Ára kb 3000 Ft. vagy Protexin tabletta is megfelel. Háziorvossal felírathatsz 1 doboz Ciprofloxacint (500 mg, 10 tbl), kb 500 Ft. Ha hasmenés alakul ki, csak akkor kell szedni.

Továbbá sebfertőtlenítőt és kötszert, calcium pezsgőtablettát javasolt még vinni, valamint szokásos gyógyszereinket.

A legfontosabb, hogy magának az utazónak kell eldöntenie. Védőoltás és általános egészségügyi állapotról érdemes konzultálni háziorvosukkal, illetve kiutazás előtt 2-3 hónappal mindenképpen javasolt a fogorvost is felkeresni, hogy ne Indiában érje az embert kellemetlenség.

 


Kérd az aktuális indiai út részleteit itt:

Kattints a részletekért

Vagy böngéssz tovább Indiáról>> Indiai utak


 

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .