Indiai templom látogatása

Indiai templom alatt általában a hindu templomot értünk. Jusson eszünkbe azonban, hogy India a sokszínűség országa, ezért szinte minden vallás templomával találkozhatunk egy indiai utazás során. Ebben a cikkben összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy akármilyen indiai templomba is lépünk be, a lehető legpozitívabb élményekkel távozhassunk.

Bhaktivinód Thákúr, a hinduizmus századfordulón élt jeles képviselőjének javaslata szerint ha a magunk által követett tradícióhoz képest „idegen” templomba lépünk be, akkor az őszinte szív a sajátjától eltérő isteni megnyilvánulástól kéri a saját maga által imádott isteni megnyilvánulásba vetett hit erősítését. Eszerint egy hindu bátran kérheti Krisztustól, az Atyától, Buddhától vagy Allahtól Krisnába vetett hitének erősítését. Hasonlóan egy keresztény is kérheti Krisnától vagy Allahtól a maga által imádott Atya iránti hitének erősítését. Ha valaki erre őszintén képes, akkor egész biztosan nem követ el semmilyen hibát, amikor egy más vallású indiai templomba lép.

Mindemellett jó tudni az alapvető indiai templomi szokásokról. Tapasztalataim szerint általában az indiaiak örömmel veszik, hogy a távoli utazó őszinte érdeklődést tanúsít templomaik iránt. Kulturális és kommunikációs különbözőségeink miatt azonban gyakran félreértések születnek. Ezért jó, ha tisztában vagyunk az alap indiai templomi szokásokkal.

Alapvető indiai templomi etikettek

  • Már a templom kapuja előtt le kell venni a lábbelit. Legyünk körültekintőek, mert a majmok is elvihetik, ha olyan helyen vagyunk, de ha jobb cipőnk van, akkor lábbelinknek “lába kelhet”. A legjobb, ha a bejáratnál levő cipőmegőrzőben hagyjuk a cipőnket. Készítsünk el valami aprót, hogy a kifele menet a cipőmegőrző kezébe nyomhassuk. 5-10 rúpia elegendő.
  • Ha belépünk egy indiai templomba igyekezzünk először a főoltár felé haladni, és valamilyen módon fejezzük ki tiszteletünket. A hinduk ilyenkor leborulnak. Ha ez számunkra idegen, vagy túl elvont gyakorlat, akkor tudjunk róla, hogy senki sem várja el tőlünk a leborulást. Az is jó, ha a főoltár előtt megállunk és fejünk előrebiccentésével ajánljuk tiszteletünket. Ha két tenyerünket közben imapózba helyezzük, akkor még jobb.
  • Indiai templomba lépéskor ne kezdjünk el azonnal fényképezni. Először vegyük szemügyre, próbáljunk ráhangolódni. Miután felkerestük az oltárt, egy félreesőbb helyen üljünk le és figyeljünk. A hívek folyamatosan érkeznek majd és láthatjuk, hogy tulajdonképpen mit is csinálnak, vagy ahogyan átszellemülnek. Ha már kiismerjük magunkat, a fotók is jobbak lesznek.
  • Ha leülünk, sose nyújtsuk ki a lábunkat. Az indiai kultúrában a saját talp mások felé fordítása illetlenség. Sem emberek felé, sem oltár felé nem nézhetnek a talpak, és semmilyen szobor felé sem. Ezért legjobb, ha törökülésben ülünk, vagy ha úgy kényelmetlen, akkor sarkunkon ülve térdeljünk.
  • Az indiai templomokban nincs ülőalkalmatosság, így a földre szokás ülni. Ha látunk valami ládát vagy egy szoborlábat, véletlenül se üljük rájuk vagy támaszkodjunk hozzájuk.

Az indiai templom zárt területei

Tartsuk maximális tiszteletben, hogy vannak bizonyos részei a templomoknak, ahová világi hívek nem léphetnek be, de a hinduk közül is csak azok, akik gyakorló papok és ráadásul éppen úgy vannak öltözve. Ne érezzük ezt diszkriminációnak. Saját lakásunk minden zugába sem vezetjük be a vendégeket.

Indiai templomok, ahova csak indiai hinduk léphetnek be

Bizonyos indiai templomokba nem-hinduk egyáltalán nem léphetnek be. Azt hiszem egy ilyen intézkedés érhető, ha belegondolunk, hogy a történelem során hány indiai templom volt földig lerombolva, meggyalázva. Az is ide tartozik, hogy a nyugati turisták számára is kímélőbb, ha nem lépnek be egy teljesen ismeretlen etikett- és szabályrendszerbe. A kirekesztettség megélése jól eső érzés néha. Ilyenkor alázattal kinn maradunk és picit elgondolkodhatunk a világ dolgain

 

Fényképezés az indiai templomok falain belül

Logikus, ha egyszer kiírták valahova, hogy tilos fotózni, akkor ezt tiszteletben tartjuk. Nem biztos, hogy az a maradandó, amit a fényképezőgépünk rögzít. Kovácsoljuk előnyt a hátrányból. Ha nem lehet fotózni, akkor végre lesz egy hely, amit alaposabban megnézhetünk anélkül, hogy a fényképezési kényszer elvonná a figyelmünket a lényegről.

Ha ránk szólnak, ne vegyük zokon

Valószínűleg mi hibáztunk, ha már egyszer ránk kell szólni. Vannak olyan indiai templomok, ahol sosem szólnak a messzi földről érkezett látogatónak, de azért minden indiai utazó nagy valószínűséggel megélt már olyat, hogy rászóltak a templomban. Nem csoda, hiszen egész más minden. Jobb megelőzni, méghozzá úgy, hogy a mellettünk vagy közelünkben levő indiaitól szemkontaktussal vagy szóban rákérdezünk, hogy szabad-e azt csinálni, amire éppen készülünk, pl fotózni, közelebb lépni az oltárhoz stb.

Önjelölt indiai templomi idegenvezetők

Gyakran találkozni önjelölt idegenvezetőkkel, akik látszólag jót tesznek nekünk azzal, hogy elmagyarázzák a templom lényegét, de valójában csak beszélnek, és beszélnek. Azért minél többet, hogy minél nagyobb eséllyel kapjon egy kis pénzt a végén. Néha túlzásba is viszik az ilyen önjelölt idegenvezetők, akik történetei szerint ők éppen egyetemisták, ilyen-olyan templomi papok, akiknek illik adományozni stb. Ugyanakkor kellő óvatossággal legyünk, mert sosem tudhatjuk, hogy valójában ki kicsoda. Legjobb alázattal elfordulni, esetleg azt mondani hogy „no English” és akkor békében meg tudjuk nézni a templomot. Ha pedig mégis segítségre van szükségünk, akkor legszerencsésebb a templom oltáránál ülő paphoz, brahminhoz fordulni

Összegzés

Ha kellő alázattal és tisztelettel közelítünk, akkor különösebb kellemetlenség nem történhet. A lényeg, hogy ne úgy lépjünk az indiai templomokba, mint az elefánt a porcelánboltba. Csak őszintén és természetesen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TdlN9xmfLWM?rel=0]

A filmen: Indiai templom – hajnali látogatás

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .