Pénzváltás, valuta és bankkártya használat indiai utazás során

Milyen valuta a legbiztosabb Indiai utazásához?

Az indiai utazás előkészületeiben előbb-utóbb felmerül a kérdés: Milyen valutát, milyen pénzt vigyek Indiába? Dollár vagy euró? Netán font? Egyáltalán milyen pénzt váltanak az indiai pénzváltók, mire kell figyelni indiai pénzváltás közben, és hogyan működik a bankkártyahasználat Indiában? Működnek-e a magyar bankkártyák az indiai bankautomatákban, és hogyan lehet bankkártyával fizetni Indiában? Ezekre a fontos kérdésekre szedtünk össze minden pénzváltással és bankkártyahasználattal kapcsolatos gondolatot.

Indiai rúpia új bankjegyek
Így néznek ki: az Indiai rúpia új bankjegyei. Minden indiai rúpia címleten Gandhi arcképe látható. Nagy körültekintéssel kell ismerkedni a bankókkal a hasonlóságuk miatt. Valuta vásárlásakor jusson eszünkbe, hogy a kisebb címleteket, mint amilyen az 5, 10, 20 eurós, vagy az 1, 2, 5, 10, 20 dolláros címleteket Indiában valamivel rosszabbul váltják az 50, 100, vagy 500 euróshoz képest.

Alap valutát, mint az Euro, USD, GBP, CHF mindenhol váltanak, sőt akár pl. svéd koronát is, de az utóbbit azért már nem biztos, hogy mindenhol, emiatt némi utánajárást igényelhet. Aztán, hogy melyik pénz mennyit ér, mire Indiába ér vele az ember, azt a görögöktől és az amerikaiaktól kell megkérdezni, vagy éppen Cameront. Mindenesetre az ésszerűség kedvéért írom, hogy az USD és az Euro tuti biztos még falusi pénzváltónál is. Az utóbbi helyeken a többi valutával már nem biztos, hogy megbirkóznak. Azért, ha mondjuk, Angliában, vagy Ausztráliában dolgozol, akkor fölösleges az angol fontot vagy az ausztrál dollárt átváltanod USD-re vagy euróra, miért gazdagítanánk vele a pénzváltókat?

Lassan már el is felejtettük, milyen egy kötött valuta gazdálkodású ország. Indiába külföldi pénzt engedély nélkül csak korlátozottan lehet bevinni.  Ez az összeg ma már 10000 USD. A Times of India cikkében bővebben olvashatsz az Indiába magaddal vitt valuta mennyiségéről és módjáról. Hivatalosan Indiából való kiutazásnál nem lehet az embernél indiai rúpia, mert az indiai rúpia nem vihető ki az országból.

Indiai rúpia

Az indiai rúpia  India hivatalos pénzneme. A szó eredete a régi Indiában nyúlik vissza. A rúpia szanszkrit szó, melynek Jelentése ezüstérmére vezethető vissza. India volt a világ első pénzérme kibocsátó országa. Mindegyik indiai bankjegyen Gandhi látható. A pénz kibocsátását az Indiai Központi Bank ellenőrzi. India nagy részén a pénzt rúpi, rúpáji, rupaj vagy pajsza kifejezésekkel illetik. Tudni kell, hogy Bengáliában thakának nevezik az indiai rúpiát, mint ahogyan Bangladesben is thakának hívják az ottani pénznemet. 2009. december 8-án kivonták az 1 és a 2 rúpiás bankjegyet, melyek fém pénzérme formájában maradtak forgalomban.

Régi indiai rúpia bankjegy
Ez a régi indiai rúpia bankjegy. Ezeket már sehol sem tudod beváltani.

Fontos tanácsok indiai bankkártya használathoz

Forint fan-ok ragaszkodnak forintos bankszámlájuk bankkártya használatához, még Indiában is. Nincs is ezzel baj. A bankkártya használat teljesen megbízhatóan működik Indiában is. A Magyarországon forgalomban levő bankkártyák elvileg mind működnek, legalábbis eddig egyszer sem hallottam bármilyen bankkártyás problémáról. Persze utazás előtt sosem árt rákérdezni a banknál azaktualitásokra. Azt pl. nem tudom, hogy mi a helyzet a kisebb takarék szövetkezetekkel, de igazából nem a banktól, hanem a kártya típusától függ. A lényeg, hogy simán elfogadják az indiai bankautomaták a Visa kártyákat (Master és Electra is) valamint a Maestro bankkártyát is. Persze nem akármelyik bankautomatánál. Érdemes a nagyobbaknál próbálkozni, mint amilyenek India legnagyobb bankjai: State Bank of India (SBI), Axis Bank, ICICI Bank, HDFC Bank. Ezekből egész biztos, hogy országszerte, India minden államában, a legtöbb településen találsz bankautomatát. Tehát a lényeg a bankkártya indiai használatáról, hogy akár a nem dombornyomott, forintos kártya is működik Indiában. Az árfolyam nagyjából ugyanaz lesz a végén mintha kétszer fizetnénk pénzváltásért (egyszer, amikor otthon megvesszük az eurót, másodszor, amikor Indiában eladjuk). Naponta maximum 50000 rúpiát vehetünk fel. Alkalmanként egyszerre 10000 indiai rúpiát, amiért 1500-2000 forint jutalákot számol fel a bankunk, de ez ügyben megint csak magyar bankunk tud akruális felvilágosítást adni, mert minden banknál, minden számlatípusnál más díjszabás lehet érvényes.

Külön élmény pl. az SBI bank automatáknál, hogy a bankkártyát csak egy pillanatra kell odailleszteni az automata erre kijelölt helyére és már el is tehetjük. Utána kell a pin kódot beütni és elkezdeni a tranzakciót, úgy hogy a bankkártya már a pénztárcánkban nyugszik biztonságban. Vagyis 100% elkerülhető az elnyelt bankkártyás kaland, ami gondolom, senkinek sem hiányzik, pláne nem egy Indiai eldugott faluban vagy az indiai város kavalkádjában. Ha mégis megtörténne velünk egy ilyen, hogy elnyeli bankkártyánkat a bankautomata, akkor azonnal szólni kell a bankautomata biztonsági őrének. Általában minden bank automatának van saját biztonsági őre. Ha pedig nincs ilyen, akkor az utánunk sorban állónak. Ha ilyen sincs (kevés az esély rá), akkor hívhatjuk a magyar konzulátust a (+91-11) 2688-1135 telefonszámon, hogy elmondják, mit kell tenni bankkártya elnyelés esetén Indiában, éppen abban a helyzetben. Ha ez sem működne, akkor egy pillanatra szaladjunk ki és a legközelebb levő boltostól kérjünk segítséget, majd siessünk vissza az ATM-hez, és őrizzük, mint egy kotlós a csibéit. Segítségünkre lehet, ha ötpercenként kikiabálunk a boltosnak, hogy hol van már a bankautomatás ügyintéző?

Egyébként indiai akcentussal úgy kell keresni a bankautomatát, hogy „étiem”. Ez ugye az ATM angol kiejtése volna erősen indiai akcentussal. Ha pedig például van időd és te éppen a State Bank of India bankautomatáját keresed, akik mellesleg a legjobb árfolyamot adják, akkor ez a varázsszó: „eszbiá étiem” – ami annyit tesz: “Lenne kedves elmagyarázni, hogy hol találok legközelebb SBI ATM, azaz State Bank of India bankautomatat?”. A válasz valami hasonló lesz. Talán éppen biccent egyet a fejével, hogy, na, arra van. Ezzel be is kell érnünk. A következő utcasaroknál jöhet az ismétlés. Azért is érdemes folyamatosan kérdezgetni, mert akkor is elmondják, hogy hol az ATM, ha fogalmunk sincs. Sőt akkor is, ha nem is tudják, hogy mit kérdezett az ember. És fontos, hogy a protokoll szöveget el kell hagyni. Akkor egy kukkot sem fognak érteni. Ha tökéletes angolsággal beszélve amerikai dialektusban beszélünk, akkor azért nem értenek, ha magyaros akcentussal beszélünk, akkor pedig azért. Ugye milyen vidám hely ez az India?

Mivel hazánkfia egész biztosan zavarban lesz az első indiai bankkártya használatnál, ezért nem árt, ha van velünk még egy útitárs. Miért? Hirtelen azt sem tudjuk, hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok. Nagy hőség, sorban állás, utazási fáradság és ráadásul vagy öt indiai fej bámul, miközben a bankautomatával bíbelődünk. Náluk ez semmi rosszindulat vagy hátsó szándék, egyszerűen ilyenek. Miért, minket nem érdekelne, ha mondjuk, Kiskunlacháza-alsón egy eszkimó a mi bankunk automatájánál pénzt akarna felvenni? Persze zavarunkban biztosan elrontunk valamit, amitől még nagyobb zavarba jövünk. Ekkor ajánlja fel egy indiai, hogy szívesen segít, csak üssük be a pin kódod. Náluk nincs banki magánszféra (sem). Ő ezt gyermeki ártatlansággal teszi. Egyszerűen segíteni szeretne. Közben egy másik indiai pedig kopog a bankautomata ajtaján, hogy hé, mozgás már, meddig vacakol még az a külföldi? Szóval ezek az extra kalandok miatt, különösen, ha egyedül utazunk érdemes mindjárt a reptéren valami minimális pénzt váltani, hogy nem lépjen ki a reptérről rúpia nélkül. Ha viszont csoportos utazásban veszünk részt, akkor felejtsük el a repülőtéri pénzváltást.

Fizetés bankkártyával Indiában

A bankkártyával való fizetés lehetséges Indiában. Biztonságos is, de azért mint mindenütt a világon, legyünk figyelmesek a pin kód beütésénél. Ha pedig valaki nagyon bámulna bennünket, akkor ne legyünk restek úgy fordulni, hogy ne lásson, vagy megkérni, hogy ne nézzen oda. A hotelben praktikus bankkártyával fizetni, mert ott biztos, előre kialkudott árat fizetünk. Ugyanakkor, ha egy boltos felajánlja a bankkártyás fizetést, akkor az olyan helyeken vigyáznunk kell, mert gyakran olyan horribilis árakat mondanak, hogy csak fogom a fejem, ha megtudom. Ez különösen az exkluzívnak tűnő boltokra érvényes. Persze ez a készpénzes fizetésre is érvényes. A lényeg, hogy ne dőljünk be dolgoknak első látásra.

Amit még tudni érdemes bankkártyás fizetésről, hogy indiai honlapokon általában Európai bankkártyákkal nem vásárolhatunk. Ami miatt itt ez fontos információ, hogy indiai repülőjegyet és vonatjegyet nem vásárolhatunk online, hanem csak kijelölt menetjegy forgalmazóknál.

Bankkártya elvesztése Indiában

Azért a bankkártya elvesztésére is fel kell készülni. Legjobban úgy készülhetünk fel, ha övtáskában tartjuk a bankkártyát jól elkülönített helyen. Biztos, ami biztos, a telebank adatainkat, és egyéb hozzáférési adatokat Indiába utazás előtt ismételjük át, netán titkos módon jegyzeteljük le valahova. A telebank azonosító azért lehet fontos, mert a bank a mi felhasználási szokásainktól eltérő, azaz indiai tranzakciót szokatlan tranzakciónak minősít és ideiglenesen letilthatja a bankkártyánkat. Ha ezt történne, akkor sincs nagy baj. Vagy belépünk interneten a netbankunkba és kérjük a bankkártya ideiglenes tiltásának feloldását. Banktól függően erre lehet hogy van külön gomb valahol, de ha nincs, akkor pedig egy üzenetet kell küldeni onnan, a netbankunkból, hogy beazonosíthatók legyünk. Leírni, hogy Indiában vagyunk, ekkor és akkor vásároltunk, és a kellemetlenségek további elkerülése végett kérjük az ideiglenes letiltás feloldását. Másik, és egyben gyorsabb módszer a telebank. Emiatt fontos felfrissítenünk emlékeink között a telebankos belépési adatainkat, amihez érdemes elővenni a bankszámlaszerződéskor megkapott belépési adatokat.

Nézzük meg bankunk honlapján, hogy mi a teendő bankkártya elvesztése esetén. És jegyzeteljük fel bankunk ügyeletes, külföldről is hívható telefonszámát is. Vagyis a 40-es, vagy 80-as hívószámú zöld szám nem jó, mert külföldről nem elérhető. Igazából ennyit kell tenni bankkártya elvesztés esetén: azonnal felhívni bankunkat és letiltatni az elveszett vagy eltulajdonított bankkártyánkat.

Repülőtéri pénzváltás Indiában

A repülőtéri pénzváltást csak az egyéni utazóknak ajánlom, de nekik is azt mondanám, hogy csak kb. 20 eurót váltsanak be, ami elegendő az első taxi és egy liter ivóvíz kifizetésére, mert a reptereken nem is olyan jó az árfolyam, és jutalékot is felszámolnak.

Ráadásul a hosszú utazás után el vagyunk csigázódva, számolni sem tudunk rendesen, és hát annyi hatás ér bennünket már a repülőtéren, hogy azt sem tudja az ember, hogy mit is akar tulajdonképpen. Leginkább lezuhanyozni és aludni… A lényeg, hogy ha egyéni utazóként rúpia nélkül kilép az ember a reptér épületéből, akkor bizony bajban lesz. Akkor jut eszébe, hogy mégiscsak kellene inni egy kis ivóvizet, de azonnal, mert szétszáradás van. Nos, akkor jelentem, ha pl. csak 100 eurós van nálunk, akkor szomjaznunk kell a szálláshelyig. Arról nem is beszélve, hogy a taxissal sem jövünk ki jól, ha euróban fizetünk nála. És nagy eséllyel élnek a magától kínálkozó lehetőséggel. Ugyanis a készséggel segítségünkre igyekvők leginkább az átverésünkben érdekeltek – a fáradt vadiúj turista a legjobb préda. Ha mégis kellene segítség, akkor a biztonságiakat, vagy valamelyik boltost kell megkérdezni. Ami biztos, hogy ha már egyszer kijöttünk a repülőtér épületéből, a biztonságiak nem engednek vissza. Hiába mutogatjuk a repülőjegyünket, meg hogy éppen az imént léptünk ki, nincs pardon. A szabály, az szabály. Persze nincs lehetetlen, de ahhoz valamilyen vezetőt kell kéretni, akinek elmagyarázhatjuk a problémánkat.

Ha viszont csoportos utazóként érkezik az ember Indiába, akkor egész biztosan fölösleges az egész csoportnak sorba állnia pénzt váltani. A reptéri pénzváltás folyamata is, mint sok minden másé Indiában, meglehetősen lassú. Útlevél lefénymásolása, dokumentálása, számla megírása és hasonlók. Csoportos utazásnál bízzuk magunkat a csoportvezetőre, egész biztos, hogy nem hagy bennünket szomjazni, és az is biztos, hogy nem kell fizetnünk semmiért a szálláshelyig.

Legjobb pénzváltás Indiában

Legjobb és legbiztonságosabb hivatalos pénzváltónál pénzt váltanunk. Nem biztos, hogy mindjárt és azonnal találunk ilyet,. Ebben az esetben éppenséggel a hotel is megteheti. A legjobb árfolyamot a hivatalos pénzváltók adják. Persze nem feltétlenül a nagy nemzetközi pénzváltókra gondolok. Egyébként, ha elkezd az ember kérdezősködni, ami annyiból áll, hogy kérdező tekintettel és mozdulattal kérdezősködik: „Money change?” vagy ami még ütősebb: “Euro change”. Semmiképpen sem az utca emberétől, hanem inkább egy bazári boltostól. Az utca embere általában nem környékbeli, ezért nem tud válaszolni. Meg egyébként is miért kellene a járókelőket megerősíteni abban, amit egyébként is sejtettek, hogy van nálunk euró, ráadásul annyi, hogy még váltani is szeretnénk. Megjegyzem, eddig nem volt zsebes élmény Indiában a környezetemben, kivéve egy esetet, amikor is az illető a buszon hagyta a pénztárcáját.

Ha pedig már ismerősek vagyunk, akkor hamar rátalálunk a szabóra, vagy a füstölőárusra, aki pénzt is vált. De ez már egy másik történet – bevállalósaknak.

Mire kell figyelni az indiai pénzváltáskor

Első és legfontosabb nyilván a pénz megszámolása, méghozzá ott, azonnal a pénzváltó szeme előtt. Nem könnyű feladat a teljesen ismeretlen bankók között lapozgatni. Amire vigyázni kell, hogy ha csak ezreseket ad, akkor mindenképp kérjük meg, hogy adjon egy ezresért vagy legalább egy ötszázasért 100 rúpiásokat. Vízvásárláskor például lehetetlen 1000 rúpiással fizetni. Egész Indiában mindig, mindenütt probléma az apró. Még sokszor a pénzváltónál is. Mindig bepróbálkoznak, és megpróbálják kicsalni tőlünk az aprót. Szemrebbenés nélkül kell mondani fizetéskor, hogy sorry, no change, azaz nincs apróm. Majd ő megoldja. És persze kiderül, hogy ott lapul az apró a fiókjában, egymás hegyén-hátán. A pénzváltóval is szigorúnak kell lenni és követelni az aprót. Aztán, ha mégsem megy, hát megoldja valahogyan az ember.
Arra is érdemes odafigyelni, hogy a 10-es és 20-as euro vagy a még kisebb dollár címleteket nem szeretik. Ezt azzal büntetik, hogy valamivel rosszabb árfolyamon váltják, mint az 50-est vagy a 100-ast.

Pénzváltás indiai hotelekben

A legtöbb indiai hotel vált valutát. Jó pénzért mindent. Tudnunk kell, hogy nem a legjobb árfolyamon. Szemrebbenés nélkül, felháborítóan rossz árfolyamon képesek váltani. Éppen ezért legjobb, ha felkészül az ember valamennyire, és utazás előtti nap megnézi az aktuális árfolyamot.

1 Rúpia hány forint?

Az indiai pénznem rövidítése INR. Így rákeresni arra, hogy 1 rúpia hány forint, úgy érdemes, hogy beírjuk a keresőbe: INR HUF. Jelenleg, 2016-ban 1 Rúpia 4 forint van valamennyivel. Néhány éve már ekörül mozog a Rúpia Forintban számolt értéke. Volt már egyébként egy Rúpia 6 forint fölött is, úgyhogy utazás előtt mindenképp éredemes utánanézni az indiai pénznem, vagyis az indiai rúpia (INR) és a magyar forint arányának.

Indiai rúpia árfolyam kalkulátor segítségével

A CoinnMill.com  oldalon megnézhetjük a rúpia és a forint közötti aktuális árfolyamot. Csak be kell írni a rúpia összegét, és már is kiírja, hogy az indiai rúpia árfolyam értékét forintban. A Xe Currency Converterben pedig konkrétan az euró és a rúpia aktuális árfolymát lehet megnézni, de átállítható bármelyik másik valutához is.

Indiai rúpia váltás Budapest bankjainál vagy pénzváltóinál

India rúpia váltás Budapest pénzintézeteinél és pénzváltóinál nem igazán lehetséges, de ha mégis találnánk rá megoldást, tudnunk kell, hogy India területéről nem lehet kivinni indiai rúpiát. Nem érdemes Magyarországon indiai rúpiát váltani, mert egész biztosan nagyon ár alatt tudjuk megtenni és rengeteg utánajárással. Mivel repülővel érkezünk, nyugodjunk meg, minden indiai repülőtéren tudunk eurót vagy dollárt indiai rúpiára váltani. Mint korábban is volt róla szó, csak annyit váltsunk, amennyire éppen egy napra vagy a szálláshelyre jutáshoz szükséges.

Gyakorlati pénzügyi tanács indiai utazáshoz

Sosem szabad egy helyen tartani a valutánkat és a rúpiánkat. Azaz, hogy egy helyen kell tartani, hiszen mindkettőt az övtáskában, de elkülönítve. A valutát érdemes egy borítékba tenni. Különösen igaz ez az amerikai dollárra, mert a 100 dolláros és a 100 rúpiás hasonlítanak egymásra és eleinte előfordulhat, hogy összekeveri az ember a kettőt. Abból pedig nem lehet túl jól kijönni. Még egy fontos tanács, hogy legyen elkülönítve mindig valahány száz rúpia, amiből apróságokat tud vásárolni az ember, pl. ivóvizet, és hasonlókat. Ne a sok ezerrúpiás közül kaparjunk elő 20 rúpiát. A nagy zajban és zsezsgésben ki is pottyanhat egy ezres és miért is kellene mutogatnunk nagyközönségnek, hogy éppen hány darab ezres van nálunk?

Legjobb pénzügyi megoldás indiai utazáshoz

A legkényelmesebb és legbiztonságosabb, ha visz magával az ember valamennyi valutát és bankkártyát is. A valamennyi pénz „all inclusive” utazás esetén, és ha különösebben nagy dolgokat nem szeretnénk vásárolni, akkor 1-200 euró készpénz. Ebben benne lesz 1-2 gyönyörű indiai ágyterítő, indiai ruha és szeretteik számára jó néhány indiai csecsebecse. Ha pedig mégis meglátunk valami értékeset, mondjuk, egy antik sakktáblát, akkor a bankkártyánkról le tudunk venni pénzt, de akár bankkártyával is fizethetünk. De azért csak óvatosan az antik cuccokkal. Indiában sose legyünk naivak. Nem minden arany, ami fénylik. Egy kereskedőnek nem kell mindig mindent elhinni. Pláne nem Indiában…

Indiai pénzváltási tudnivalók összegzése

Tudjuk, hogy nem a pénz a leglényegesebb kérdés Indiában, de azért nagyon lényeges… Végül is a fenti pénzváltó módszerek bármelyikét is választja az Indiába utazó, nagy baj nem történhet. És legyünk őszinték: többségünk nem milliókat vált, vagyis eléggé mindegy, hogy pár száz forintot bukunk vagy nyerünk az 1-200 eurós pénzváltásokkal. Aki pedig dollár milliókat vált, úgysem az itt leírtak alapján bonyolítja pénzügyi tranzakcióit. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy sok hasznos tanácsot és tippet tudott meg az indiai utazás során történő gördülékenyebb valuta pénzváltáshoz.
Ennyit a pénzügyekről. Jöhetnek a lelkiek 🙂

Leveles Zoltan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .