Varanaszi a halottégetésen túl

Kétségkívül India egyik legismertebb turisztikai célpontja Varanaszi. A híres indiai szent város popularitása nem új keletű. A középkorban Benáresznek, a Mahábháratában Kási városnak hívták. Mutatjuk a részleteket.

Mióta Varanasi, és nem Benáresz?

A többségében hindu lakosú Varanasiról úgy tartják, hogy a világ egyik legrégebbi állandóan lakott városa. Már a Mahábhárata idején is lakták. India és a világ minden részéről vonzza a zarándokokat.

Varanasziban zarándok füsrdik a Gangeszben

Varanásziba utaznál? Mutatjuk aktuális utunkat>> Észak-India

A hagyomány szerint Síva városában meghalni különleges jegy, hiszen megszabadulunk az újjászületés terhétől általa. Úgy tartják Síva lingam formájában, mint egy fényoszlop tör az ég felé, ezért a történelmi időkben Kásinak, a fény városának is nevezték. A muszlimok uralkodás idején Varanaszi a Benáresz nevet viselte. A hivatalos városnév Varanászi.

Varanaszi jelentése

Jelenlegi nevét a város két folyóról kapta, a Varuna és a Assi folyókról, amelyek a város határától északra és délre egyesülnek a Gangesszel. Érdekes, hogy ezen a helyen a Gangesz északi irányba folyik. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Ugyanis, a Gangesz két helyen folyik északi irányba. Varanásziban és a Gangesz forrásának közelében, Gangotriban.

Legfontosabb Varanaszi látnivalók

A Varanásziba látogatók számára lenyűgöző élmény a zarándokok rituáléja, aminek a Gangesz folyó partján lehetünk szemtanúi. Mindemellett a város több évszázados templomokkal is büszkélkedhet. Éppen ezért indiai utazások összeállítása során Varanászi közkedvelt célpont.

Varanasziban zarándok a Gangeszben

A városi egyetem kulturális és történelmi mérföldkő. Benne múzeum nyílt az ókori India történelméről és kultúrájáról.

Varanaszi látnivalói közül kiemelkednek a vallási témájúak. Mutatunk párat ezek közül.

Varanászi ghátjai

A kötelező helyek listáján különleges helyet foglalnak el a ghatok, amelyekből közel száz fekszik a folyóparton. Ezek a folyókhoz vezető lépcsők, melyek füdőhelyként és a különféle szertartások helyeként szolgálnak.

A ghatak mentén csónakázni felejthetetlen élmény.

Leveles Zoltán bejelentkezései Varanásziból

Bejelentkezés a Ganga púdzsáról

Bejelentkezés Varanászi vasútállomásáról

Szarnáth

Szárnáth a buddhizmus egyik szent helye. Buddha a megvilágosodása után itt forgatta meg a Tan kerekét”, vagyis tartotta meg az első beszédét és indította útjára a buddhizmust.

Varanászi Szarnáth - Buddha tanítása

Szárnáth akkoriban India egyik legnagyobb tudásközpontja volt kolostorokkal és templomokkal. Buddha többször is visszatért ide.

Ganga pudzsa – Ganga arti

A Ganga-arti lenyűgöző látvány, amely napnyugta után látható. A különleges szertartás során a brahminok ajándékokat kínálnak az isteneknek rizs, víz, virágok és tűz formájában. Különleges, megható élmény, nyugati turistáknak és helyieknek egyaránt.

Leveles Zoltán ezt a hagyományt honosította meg a Dunán. Kapcsolódó előadások a spirituális programajánlóban.

Miért oly híres a varanasi-i halottégetés?

A hamvasztás a hinduk fontos szertartása. Az ősi temetkezési rituálé a történelem folyamán semmit nem változott.

A halottas menet Varanásziban a Gangesz partján ér véget, a Manikhárnika ghatnál vagy a Harischandra ghatnál. Ez a két fő halottégető helyszín Varanásziban.

A Manikarnika ghátnál mindig számos máglya ég, párhuzamosan akár szertartások tucatjait is végzik.

Az egész szertartás nyilvánosan zajlik, így azt bárki megfigyelheti. Fényképezni azonban szigorúan tilos.

Varanászi halottégetés szagában

A varanasi halottégetés híres szertartás, sok turista igyekszik megnézni, átérezni a megható pillnatokat.

A halottakat a Gangeszben mosdatják meg, mielőtt elégetnék őket, ami nagyon fontos spirituális jelentőséggel bír.

A halál teljesen más jelentésű, mint amiben a nyugati emberek javarésze nevelkedett. Kevésbé tragikus szemüvegen át szemlélik a bekövetkeztét.

A halál egy kapu. Átlépés egyik létformából a másikba. Ez a lélekvándorlás definíciója, amit a hindu védikus irodalom a következőképpen definiál:

“Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig; a halál után is egy másik testbe költözik. Az igazi énét megvalósított embert azonban nem téveszti meg az efféle változás.” Bhagavad-gítá 2.13.

Lehet-e fürödni Varanásziban, avagy a Gangesz baktérium összetétele

Varanasziban a Gangesz partra lépcsők, úgynevezett ghatok vezetnek.

A hinduk azt tartják a Gangeszről, hogy a Föld legszentebb vize, amelynek akár egyetlen cseppje is megtisztíthatja a hívő zarándokokat. Ám bakteriológiai összetételét illetően a Gangesz itt meglehetősen szennyezett. Inni mindenképpen tilos belőle, legalábbis a nyugati ember számára. Nagy eséllyel az indiai oltások sem változtatnak az egészségügyi kockázaton.

Varanászi Gangesz baktérium összetétele

Ezért a fürdés nem igazán ajánlott, de mi többször fürödtünk már benne. A baktériumokkal teli víz komoly fertőzéseket okozhat. Mindenesetre hatalmas az ellentmondás a tisztaságát övező vallási felfogás és vizének valós állapota között.

Bár a Gangesz vizének magas oxigénszintje az erős sodrás miatt és így nehezebben szaporodnak el a baktériumok, a gátak és más műtárgyak megváltoztatják az áramlást, és megnehezítik a víz öntisztulását.

A mérések szerint a szent folyóban a fertőzésekért felelős kolibaktériumok száma a maximális megengedett mérték 2-3 ezer szerese.A Gangesz szélessége ezen a szakaszon az évszaktól függően legalább a Duna budapesti szakaszának a kétszerese. Úszni semmiképpen sem ajánlott benne.

Mikor érdemes Varanasi utazást betervezni?

Az időjárási sajátosságok miatt Varanászit az őszi vagy a tavaszi hónapokban érdemes meglátogatni. Különösen október és március a legmegfelelőbb időpontok, de sajnos ekkor számíthatunk a legnagyobb turisztikai megszállásra is.

Varanaszi Ganga arti

Összefoglalás

Varanaszi mindig nagyszerű kulturális központ és zarándokhely volt, különösen a tanulás, a vallás, a filozófia, a jóga, az ajurvéda, az asztrológia, a zene, az irodalom és a lelkiség területén.

Ezért ajánlott minden ezek iránt érdeklődőnek legalább egyszer ellátogatni erre a hívó és misztikus szent helyre.

Ráadás: Leveles Zoltán videója – hajnali pudzsa a Gangeszen

A hinduizmus bemutató YouTube csatornán sok kapcsolódó érdekességet tudhatsz meg. Álljon itt egy rövid videóm, mely egy hajnali Ganga puja szertartáson készítettem

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .